Akoestiekbeheersing is erop gericht om de geluidsreflecties binnen een ruimte te reguleren. Bij geluidsabsorptie wordt geluidsenergie in warmte omgezet. De geluidsgolven vervormen het materiaal, waardoor het geluid als het ware in het materiaal verdwijnt. Het vervormen van het materiaal kost energie. Afhankelijk van het soort materiaal zal de energie gedeeltelijk worden weerkaatst.
De energie die niet wordt weerkaatst, wordt in de vorm van warmte in het materiaal geabsorbeerd.
Naast de hardheid van het materiaal is ook de oppervlaktestructuur van grote invloed op de weerkaatsing van het geluid. Constructiebeton is bijvoorbeeld harder en zwaarder dan water.
Maar waar het wateroppervlak vrijwel volledig gesloten is, bevat beton poriën; kleine open ruimten tussen het zand en grind waaruit het cement is samengesteld. Het wateroppervlak van een overdekt zwembad absorbeert dan ook (nog) minder geluid dan het betonnen dak erboven. Of beter gezegd: de mate van demping van materiaal, bepaalt de mate van geluidsabsorptie.
Voor de verbetering van de akoestiek zal er materiaal met een absorberend vermogen moeten worden aangebracht in de desbetreffende ruimte. De geluidsgolven worden als het ware ‘opgevangen’ door het absorberende materiaal. Hierdoor worden geluidsgolven over een lange afstand (galm) verminderd, terwijl de spraakverstaanbaarheid over korte afstand juist verbetert.
Geluid dat in dit kantoor wordt geproduceerd, weerkaatst op harde oppervlakten zoals de muren, plafond en ramen. Dit zorgt voor veel overlast bij werknemers. Elkaar verstaan is moeilijk en de galm stoort in de concentratie.
Voor de verbetering van de akoestiek zijn er panelen van melamineschuim geïnstalleerd. De geluidsgolven worden als het ware ‘opgevangen’ door het absorberende materiaal waardoor de nagalm afneemt.
Wij maken voor akoestische verbeteringen gebruik van Basotect, een melamineschuim met de hoogste absorptiewaarde in de markt. Basotect onderscheidt zich vooral van andere akoestische materialen omdat het met name de frequenties van mannen-, vrouwen en kinderstemmen snel en op het hoogste niveau verbetert.
Geluidsabsorptie begint met een nagalm meting waarmee vastgesteld wordt hoe lang de nagalmtijd is en hoeveel absorptiemateriaal noodzakelijk is om de gewenste akoestiek te bereiken. Deze nagalm meting levert een akoestiekrapport op met daarbij een aanbieding om de situatie te verbeteren.
De RT60 (nagalmtijd) is een van de meest belangrijke akoestische eigenschappen van een ruimte. Het vaststellen van de RT60 is essentieel bij het beoordelen van ruimtes, open office kantoren, klasruimtes, restaurants etc.
De nagalmtijd van een ruimte is de tijd die een geluid nodig heeft om 60 dB zachter te worden. Dit is wat we ook wel ervaren als de uitsterftijd van een geluid. Post Acoustics hanteert de ISO3382 Standaard (delen 1 – 3) bij het meten en rapporteren van de RT60. Hierbij wordt gebruik gemaakt van klasse 1 gecertificeerde meetapparatuur en geluidsbronnen.
De bron voor de meting kan een alarmpistool of een omni-directionele luidspreker zijn. Deze laatste straalt in alle richtingen evenveel geluidsenergie af. Met deze 360-graden speaker (ook wel dodecahedron genoemd) zijn de beste meetresultaten te behalen.
De meting resulteert in een grote schat aan informatie, waardoor een compleet beeld ontstaat van de akoestische “fingerprint” van een ruimte. Daarmee kunnen we zeer nauwkeurig de juiste oplossing berekenen.
Met de uitkomst van de nagalmmeting kunnen we exact bepalen hoeveel materiaal nodig is voor de oplossing van jouw akoestiekprobleem. Hierdoor heb je de zekerheid dat je geen onnodige materialen aanschaft. Indien je na de meting besluit de benodigde materialen bij ons aan te schaffen, worden de kosten van de meting bovendien van de totale kosten afgetrokken.
Neem contact op voor vrijblijvend advies.